Бивш главен прокурор на България Иван Гешев

Иван Стоименов Гешев (на български: Иван Стоименов Гешев; роден на 19 декември 1970 г.) е български юрист, който е главен прокурор на България от 26 ноември 2019 г. до освобождаването му от длъжност на 15 юни 2023 г. Преди това Гешев е заемал длъжността ръководител на Специализираната прокуратура (юли 2016 г. – юли 2018 г.) и заместник-главен прокурор (юли 2018 г. – 2019 г.).

Гешев беше единственият кандидат, предложен да наследи Сотир Цацаров на поста главен прокурор на България през 2019 г., което предизвика полемика и обществени протести срещу кандидатурата му. В края на 2019 г. той е назначен на длъжността от Висшия съдебен съвет на България, но първоначално президентът на България Румен Радев налага вето върху избора му. Впоследствие Висшият съдебен съвет потвърждава назначението му[4]. той е встъпил в длъжност на 18 декември 2019 г. През 2020 г. рейдът на българската прокуратура срещу българското председателство на Съвета на ЕС предизвиква масови протести с искане както за оставката на Иван Гешев като главен прокурор, така и на правителството на Бойко Борисов.

След неуспешен опит за покушение на 1 май 2023 г., който предизвиква политически скандал и открита конфронтация между Гешев, неговия заместник Борислав Сарафов и политически фигури, включително Бойко Борисов, Гешев е освободен от длъжност от Висшия съдебен съвет, считано от 15 юни 2023 г.

Ранен живот

Гешев завършва Академията на Министерството на вътрешните работи в София. Работи като следовател, преди да стане редови прокурор през 2006 г.

От септември 1994 г. до февруари 1995 г. е оперативен функционер в Пето районно полицейско управление – Столична дирекция на вътрешните работи – МВР. В периода от февруари 1995 г. до април 2006 г. последователно заема длъжностите помощник-следовател и следовател в Столичната следствена служба.

В периода от 17 април 2006 г. до 11 май 2012 г. Гешев работи като прокурор в Софийска районна прокуратура с по-висок ранг „прокурор в Апелативна прокуратура“ и е повишен в ранг „прокурор във Върховна касационна прокуратура и Върховна административна прокуратура“.

В периода 11 май 2012 г. – 19 юли 2016 г. е прокурор в Софийска градска прокуратура.

Гешев е получил грамота за ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституция, детска порнография, корупция, тероризъм и изразена подкрепа за каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение; грамота и плакет „Джовани Фалконе“ от конкурса „Страхливецът умира много пъти, смелият умира само веднъж“, издадени от Посолството на Република Италия и Община Благоевград; сертификат на Европол за успешна операция, проведена на 4. 10.2016 г. в Пловдив за разбиване на нелегална печатница за производство на евробанкноти.

От 19 юли 2016 г. до 16 юли 2018 г. Гешев е ръководител на Специализираната прокуратура.

От 16 юли 2018 г. до 18 декември 2019 г. Гешев е заместник главен прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Номинация за главен прокурор и произтичащи от нея протести през 2019 г.

През октомври 2019 г. Висшият съдебен съвет на България избра Иван Гешев за главен прокурор на Република България. Гешев беше подкрепен от двадесет членове на съвета, а четирима гласуваха против него.

Гешев беше номиниран за главен прокурор от всички единадесет членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 22 юли, включително и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтече през януари 2020 г. Кирилов обясни, че счита номинацията на Гешев за една от професионалните среди. По думите му, дори да има друга кандидатура, максималната подкрепа, която би получила, е 14 гласа[11]. „Това би довело до липса на избор, до липса на резултат от изборната процедура. Това би означавало и създаване на предпоставки за конфронтация между двете камари на ВСС, което според мен е абсолютно нежелателно и не бива да се допуска по никакъв начин и по никакъв повод“, заяви министърът по време на заседанието.

Номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и последвалият отказ на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да предложи втори кандидат, което гарантираше назначаването на Гешев, предизвикаха масови протести в България през лятото на 2019 г. Протестиращите настояват за оттегляне на Гешев от конкурса за главен прокурор. „Гешев е срам“, „Оставка“ и „Мафията трябва да си ходи“ са лозунгите на протестите.

Политологът Евгений Дайнов разкритикува номинацията: „Иван Гешев ясно ни каза, че ще преследва хора от един списък, без да спазва разделението на властите. Той ще преследва хора, които са неудобни за него. Той е изключително опасен и се прояви като гробокопач на българската демокрация“. Съдия Здравка Калайджиева, бивш съдия в Европейския съд по правата на човека, също е обезпокоена: „В интервюто си пред Българската национална телевизия г-н Гешев представи възгледите си за прокуратурата като репресивен орган срещу предварително подбрани идеологически и икономически опоненти – възгледи, които са в разрез с принципа на равенство пред закона, плурализъм на мненията и свободна конкуренция. Той смята, че прокуратурата е орган, чиято основна цел е да арестува, да провежда показни операции и да осъжда хора, вместо да изпрати заподозрените в престъпление пред съд, който да постанови присъда“.

Някои анализатори смятат, че Иван Гешев може да е бил ракета носител за по-малко публичен, но също толкова спорен кандидат, който може да бъде номиниран след ескалация на протестите[18]. министър-председателят Бойко Борисов вече изрази подкрепата си за члена на Европейския парламент Емил Радев.

Известни представители на гражданското общество и неправителствени организации, включително Българският хелзинкски комитет, твърдят, че Гешев не притежава професионалните и моралните качества, които се изискват за длъжността, поради досегашните му нарушения на закона и правата на човека.

В отговор на протестите колегите на Иван Гешев от прокуратурата започнаха петиция в негова подкрепа. Появиха се множество декларации на районни прокуратури и юристи, които изразиха подкрепата си за кандидатурата на Гешев.