Лена Здравкова Бориславова (родена на 8 октомври 1989 г.) е български юрист и политик от партията „Продължаваме промяната“. Тя беше началник на политическия кабинет в правителството на Кирил Петков.

Биография

Бориславова е родена на 8 октомври 1989 г. в София. Завършва 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. д-р Константин Гълъбов“ в София, а след това следва право в Софийския университет, което завършва с отличие през 2013 г.

Бориславова специализира и в Харвард в САЩ, където по време на следването си е член на „Асоциацията на европейските студенти по право в Харвард“ и на „Асоциацията по право и бизнес в Харвард“.

Юридическа кариера

През 2018 г. е включена в престижната европейска класация на списание „Форбс“, наречена „30 под 30“, която отличава най-добрите млади лидери, изобретатели и предприемачи на континента. Тя е призната в категорията „Политика и право“.

Преди да влезе в политиката, работи в екипа на адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, а преди това е в „Георгиев, Тодоров и Ко“. Работата ѝ е съсредоточена върху конкурентното право, банковото и финансовото право, търговското право, защитата на личните данни, мерките срещу изпирането на пари и процесуалното представителство. Предоставяла е консултации на международни клиенти, които се интересуват от инвестиции в България. От 2015 г. е член на Софийската адвокатска колегия.

Политическа кариера

През януари 2017 г. е избрана за член на Националния съвет на „Да, България! Избрана е за народен представител в XLVII Народно събрание от 24 МИР, като член на партията „Ние продължаваме промяната“. На 15 декември тя се отказва от депутатското си място, за да оглави политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков. Избрана е за депутат в XLIX Народно събрание, но скоро след това подава оставка, за да се съсредоточи върху ръководенето на кампанията на ПП-ДБ в София по време на местните избори през 2023 г.