Йоханес Брамс (на немски: Johannes Brahms) е изтъкнат германски композитор, пианист и диригент, който е един от важните представители на романтизма в музиката. Роден в Хамбург в семейство от лутеранска вяра, Брамс прекарва голяма част от своята кариера във Виена, където се утвърждава като водеща фигура в музикалния свят. Той е известен със своите композиции за пиано, камерни ансамбли, симфонични оркестри, както и вокални и хорови произведения. Брамс, който е виртуозен пианист, често изпълнява премиерно своите произведения и сътрудничи с водещи изпълнители на своето време, включително пианистката Клара Шуман и цигуларя Йозеф Йоахим.

Брамс е роден на 7 май 1833 г. в Хамбург, който по това време е независим град-държава. Неговият баща, Йохан Якоб Брамс, пристига в Хамбург от Дитмаршен през 1826 г., за да стане музикант. Той свири на няколко инструмента, но често е наеман като изпълнител на валдхорна и контрабас. През 1830 г. Йохан Якоб се жени за Йохана Хенрика Кристиане Нисен, шивачка, която е с 17 години по-възрастна от него. Йоханес има по-голяма сестра Елизабет и по-малък брат Фридрих, който също става пианист, но живее в сянката на славата на своя брат.

В началото на своята музикална кариера, Брамс получава обучение от своя баща, научавайки се да свири на цигулка и виолончело. От седемгодишна възраст започва да учи пиано при Ото Фридрих Вилибалд Косел. На десетгодишна възраст Брамс дебютира като изпълнител на частен концерт, където изпълнява произведения на Лудвиг ван Бетховен и Волфганг Амадеус Моцарт. През 1845 г. той написва своята първа соната за пиано в сол минор. Въпреки че родителите му не одобряват неговите композиторски усилия, Брамс продължава да развива своя талант под ръководството на Едуард Марксен, който го запознава с традицията на Бетховен, Шуберт, Моцарт и Хайдн.

Между 1845 и 1848 години Брамс продължава своето обучение по пиано при Едуард Марксен, който е бил лично запознат с Бетховен и Шуберт. Марксен възхищава се от творчеството на Моцарт и Хайдн и е голям почитател на Бах, като предава на Брамс традицията на тези велики композитори. През 1847 г. Брамс изнася своя първи самостоятелен концерт в Хамбург, а през 1848 г. той представя свой пълен пиано рецитал, включващ произведения на Бах, Марксен и други съвременни композитори.

През 1849 г. хамбургското издателство „Кранц“ публикува под псевдонима Г. В. Маркс някои от ранните аранжименти и фантазии за пиано на Брамс. Първите произведения, които Брамс признава като свои, са „Скерцо“ и песента „Хаймкер“, датирани от 1851 г. Впоследствие той унищожава много от своите ранни творби, стремейки се към перфекционизъм в своето изкуство.

Според някои истории, младият и обеднял Брамс свирил в кръчми и бордеи, но съвременните изследвания отхвърлят тези твърдения като анекдотични. Семейството на Брамс е било относително заможно, а законите на Хамбург строго забранявали достъпа на малолетни до публични домове и изпълнение на музика в тях.

През 1850 г. Брамс се запознава с унгарския цигулар Еде Ремени, който му представя циганската музика, включително чардаша, който по-късно вдъхновява някои от най-популярните му произведения – „Унгарските танци“. Същата година той прави опит да се свърже с Роберт Шуман, но първоначално не успява.

През 1853 година, изпълненията и композициите на Брамс за първи път привличат вниманието на публиката, когато той акомпанира Еде Ремени по време на турне из Германия. В края на май те посещават цигуларя и композитор Йозеф Йоахим в Хановер, който остава впечатлен от таланта на Брамс. Това е началото на тяхното дългогодишно приятелство. Брамс също така се възхищава от Йоахим като композитор и двамата провеждат съвместни упражнения за подобряване на своите умения в композирането.

По време на турнето с Ремени, Брамс се запознава с Франц Лист, Петер Корнелиус и Йоахим Раф във Ваймар. Въпреки това, възниква конфликт между Брамс и Ремени, който води до прекратяване на тяхното сътрудничество. През октомври 1853 г., с препоръчително писмо от Йозеф Йоахим, Брамс посещава Роберт Шуман и неговата съпруга Клара в Дюселдорф. Шуман, впечатлен от таланта на Брамс, публикува статия, в която обявява Брамс за човека, предопределен да изрази духа на своето време.

Тази статия на Шуман довежда до първите публикации на произведения на Брамс под неговото собствено име. След това той заминава за Лайпциг, където издателството „Брайткопф и Хертел“ публикува неговите опуси 1 до 4, включващи първите му сонати за пиано и песни.

След публикацията на своите първи произведения, Брамс продължава да развива своя стил и да се утвърждава в музикалния свят. Той се премества във Виена, където бързо става централна фигура в музикалния живот на града. Във Виена, Брамс се сближава с водещи музиканти и композитори на времето, което му помага да разшири своите хоризонти и да експериментира с различни музикални форми и стилове.

През този период, Брамс композира редица значими произведения, включително камерна музика, симфонии и вокални произведения. Неговата музика често се характеризира със сложни хармонии и структури, които отразяват неговата дълбока почит към музикалните традиции на барока и класицизма, както и неговия уникален подход към романтичния стил.

Брамс е известен със своя перфекционизъм, често преработвайки своите произведения многократно, преди да ги публикува. Той също така е известен със своята скромност и самокритичност, често се съмнявайки в собствените си способности и постижения. Въпреки това, той остава един от най-влиятелните и уважавани композитори на своето време, чиито произведения продължават да бъдат изпълнявани и обичани от публиката по целия свят.

Брамс остава активен в музикалния свят до края на своя живот, като продължава да композира и да изпълнява до последните си години. Той почива на 3 април 1897 година във Виена, оставяйки след себе си богато наследство на музикални произведения, които продължават да вдъхновяват и радват музикалните любители по целия свят.

Въпреки че Брамс е известен предимно със своите инструментални произведения, той също така допринася значително към вокалната музика. Неговите песни и хорови произведения са оценени за тяхната емоционална дълбочина и мелодична красота. Брамс е уважаван за своята способност да съчетава традиционни форми с иновативни хармонии, което прави неговата музика вълнуваща както за съвременниците му, така и за бъдещите поколения.

Една от най-значимите черти на музиката на Брамс е неговата универсалност. Той е способен да изразява широк спектър от чувства и идеи, от нежната лирика до мощната драматичност. Неговите симфонии и концерти са особено ценени за тяхната структурна сложност и интелектуална дълбочина.

Брамс също така остава известен със своите приятелства и професионални взаимоотношения с други водещи музиканти на своето време. Той поддържа близки отношения с Клара Шуман и Йозеф Йоахим, които са сред най-важните музикални фигури в неговия живот. Тези взаимоотношения не само обогатяват личния му живот, но и влияят на неговото творчество.

Въпреки своята популярност и успех, Брамс остава скромен и отдалечен от публичното внимание. Той предпочита да се фокусира върху своето изкуство, избягвайки публичните изяви и скандали, които често съпътстват други известни композитори на неговото време.

Смъртта на Брамс през 1897 година оставя дълбок отпечатък в музикалния свят. Неговото наследство продължава да живее чрез неговите произведения, които са изпълнявани и обичани от музиканти и публика по целия свят. Брамс е запомнен като един от най-великите композитори на романтичната епоха, чиято музика продължава да вдъхновява и да предизвиква възхищение.

Покрай своята смърт, Брамс оставя зад себе си богато наследство, което включва не само неговите произведения, но и влиянието му върху следващите поколения композитори и музиканти. Той е признат за своя принос към развитието на музикалната форма и хармония, както и за своята способност да съчетава класически и романтични елементи в своите творби.

Брамс е особено известен със своите симфонии, които са считани за върхове в оркестровата музика. Те са хвалени за своята структурна цялост и емоционална сила, както и за тяхната иновативност в областта на оркестровата техника и форма. Неговите камерни произведения също са важна част от неговото наследство, предлагайки богатство от музикални идеи и емоционална дълбочина.

Въпреки че Брамс понякога е критикуван за своя консерватизъм по време на живота си, днес той е признат за един от най-великите музикални новатори. Неговата музика продължава да бъде източник на вдъхновение и удоволствие за музиканти и слушатели по целия свят.

Брамс остава важна фигура в музикалната история, символ на музикалната майсторство и артистична целенасоченост. Неговото наследство продължава да бъде живо и в наши дни, като неговите произведения се изпълняват и обичат от нови поколения музиканти и меломани.