Бивш министър-председател на България Борисов Бойко

Място на раждане

Роден е на 13 юни 1959 г. в град Банкя в семейството на пожарникар – служител на Министерството на вътрешните работи. Майка му е била учителка в училище.

Образование

През 1977 г. се опитва да постъпи във Висшето специализирано училище „Георги Димитров“ на МВР в Симеоново, във факултет „Д’ржавна сигурност“. Но е приет във факултета по „Противопожарна защита“. Борисов твърди, че това е станало по политически причини, защото в миналото прадядо му е бил разстрелян от комунистите на 22 септември 1944 г. По време на следването си отбива военната си служба в ШЗО-Плевен между 1977 и 1978 г. По думите на Бойко Борисов, поради вътрешните разпоредби на МВР по това време, той, както и всички останали курсанти в Симеоново, е приет в БКП.

През 1982 г. Борисов защитава диплома за инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“ в звание лейтенант.

Личен живот

Бойко Борисов е разведен с първата си съпруга Стела, която е офталмолог. Той има дъщеря от нея, Венета. От 1988 г. до 2009 г. Борис съжителства с бизнесдамата Цветелина Бориславова.

Кариера

През 1982-1990 г. Бойко Борисов служи в МВР, в противопожарната служба, като командир на взвод, след това като командир на рота, а по-късно като преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери на МВР в София и като треньор по карате.

През 1991 г. основава частната охранителна фирма „Ипон-1“, която се сдобива с влиятелна и известна клиентела, като по-специално се занимава с осигуряване на охраната на бившия лидер на социалистическа България Тодор Живков и бившия цар Симеон II.

През 2004 г. е повишен в чин генерал-лейтенант.

Политическа кариера

През 2001-2005 г. е главен секретар на Министерството на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски.

През 2005 г. започва политическата кариера на Бойко Борисов. Той се присъединява към предизборната листа на партията Национално движение Симеон Втори и е избран за депутат в парламента на страната от това движение. Той обаче предпочита да се откаже от мандата и да остане на поста си в Министерството на вътрешните работи. Скоро Бойко Борисов напуска поста си поради конфликт с новоназначения министър на вътрешните работи и се пенсионира от полицейската служба с чин генерал-лейтенант. Същата година той се кандидатира за кмет на София и печели изборите.

През 2006 г. оглавява нова партия – Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ).

На 5 юли 2009 г. движението ГЕРБ печели мнозинство от местата в националния парламент на следващите избори. Бойко Борисов съставя еднопартиен кабинет, чийто състав е одобрен от Народното събрание на 27 юли 2009 г.

През февруари 2013 г. поради масови протести, придружени от сблъсъци с полицията в София и други български градове, Бойко Борисов подава оставка заедно с целия кабинет.

На 7 ноември 2014 г. Народното събрание на България отново одобрява Борисов за министър-председател. В подкрепа на кандидатурата му гласуват 185 народни представители, 85 са против, а въздържали се няма.

На 13 ноември 2016 г., след изборната загуба на кандидата на управляващата партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) Цецка Цачева на президентските избори, Борисов обявява оставката на правителството.

На 27 март 2017 г. са проведени парламентарни избори, които са спечелени от партия ГЕРБ.

Той е министър-председател на България от 4 май 2017 г. до 12 май 2021 г.

Спорт

Бойко Борисов притежава черен колан по карате 7 дан. Регистриран е и като футболист за отбора на Витоша (Бистрица), който се състезава в Югозападната „В“ аматьорска футболна група.