Станислав Тодоров (Слави) Трифонов (на български: Станислав То́доров Трифонов, роден на 18 октомври 1966 г. в Плевен) е български певец, телевизионен водещ и политик. Той е основател на партията „Има такъв народ“, която печели 23,78% от гласовете на парламентарните избори в България през юли 2021 г. и се класира на първо място, създател и фронтмен на музикалната група „Ку-ку бенд“ и собственик на телевизия 7/8.

Ранни години

Роден е на 18 октомври 1966 г. в град Плевен. Баща му е родом от село Горна Митрополия и е най-малкото дете в семейството, а майка му Здравка прекарва детството си в Тодорово. Родителите му възпитават сина си в строгост и се опитват да наблегнат на образованието му. Самият Слави обаче описва детството си като един от най-тъжните периоди в живота си: по това време той почти няма приятели и изобщо не се харесва; единственият близък човек на момчето е по-голямата му сестра Петя. Образованието на момчетата е добро, и двамата учат за добри оценки. В ранна възраст Слави дори станал ръководител на класа, въпреки това останал много затворен човек, често се карал и бил тормозен от връстниците си. Обичал да прекарва по-голямата част от свободното си време в четене на книги.

Като дете Слави е приет и в музикално училище; там е забелязан от партийното ръководство и му предлагат да стане комсомолски секретар, на което момчето се съгласява. В края на първата учебна година го изпращат в пионерски лагер на територията на парка „Кайлик“, където, макар да остава затворен човек и да се чувства доста неловко, решава да участва във „вечерта на талантите“, на която се представят различни отряди. След като озвучил няколко заучени вица, Слави, за своя изненада, намерил положителна реакция сред почиващите: те дори го извикали на бис. Самият телевизионен водещ определя този момент като повратна точка в живота си, защото именно тогава открива чувствата и живота на другите, което по-късно му позволява да постигне успех.

Слави Трифонов завършва първо музикално училище в класа по виола, а след това и Българската държавна консерватория в София.

Музикална кариера

От 1993 г. насам Слави Трифонов, заедно с групата си „Ку-ку бенд“, има издадени двадесет и два албума и повече от триста песни. Има многобройни турнета в страната, през 2010 г. прави турне в САЩ и Канада, свири и в Западна Европа. Държи рекорда сред българските изпълнители по брой зрители на концерт: на 25 септември 2015 г. на изпълнението му на стадион „Васил Левски“ присъстват около 70 000 души. Има многобройни дуети, включително с гръцката изпълнителка Елена Папаризу, която печели международния конкурс за песен на Евровизия през 2005 г.

През същата година Слави се опитва да представи и България на конкурса. В дует със Софи Маринова той е трябвало да изпълни песента „Edinstveni“, но когато идва техният ред да излязат на сцената, певецът отказва да пее и прави емоционална реч за фалшифицирането на вота за основните им конкуренти в националната селекция – група „Каффе“. Според изявлението на Слави от стотина SIM карти са подадени поне 60 000 гласа, а цялата операция е струвала на извършителите 50 000 лева.

Политическа кариера

След участието на актьорския състав на предаването „Каналето“ в протестите срещу правителството на българския премиер Жан Виденов, при което страната се намира в състояние на хиперинфлация, дълго време Слави Трифонов представя гражданската си позиция по отношение на актуалните проблеми в България в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“.

През 2015 г. той стана ръководител на инициативната група за провеждане на референдум с шест въпроса за политическата система на страната. В състава на комитета влизат и редица сценаристи от предаването „Шоуто на Слави“. Впоследствие въпросите на референдума са намалени наполовина поради решение на Централната избирателна комисия на България, а самият референдум се провежда на 6 ноември 2016 г. Резултатите от референдума обаче не бяха приети поради непреминаване на необходимия праг на избирателна активност.